Ingrediënten

Voor 4 porties

  • 200 gram aardbeien
  • 4 vellen filodeeg
  • 1 ei
  • Honing
  • 10 gram gepelde amandelen
  • 200 gram standyoghurt / hang op
  • 4 muntblaadjes

Vanillesaus

  • 1 vanillestokje
  • 1 dl melk

Overige benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Theedoek
  • Kom
  • Ei-splitser
  • Kwastje
  • Spuitzak

Tags

Bereiding

PRINT
  1. Stappenplan voor de hangop (let op, begin hier de dag van tevoren mee)

    • Leg een schone theedoek in een zeef. Giet hier de yoghurt in. Hang de zeef in een kom en laat deze een dag staan. Na een dag is heel veel vocht uit de yoghurt in de kom gelopen. De yoghurt die dan overblijft heeft heel veel smaak en is ook veel dikker. Deze noemen we hangop.
    • Halveer het vanillestokje en schraap uit één helft de zwarte puntjes, het vanillemerg. Bewaar de andere helft van het vanillestokje voor de vanillesaus.
    • Meng de hangop met het vanillemerg en een beetje honing. Doe dit mengsel in een spuitzak en leg het in de koelkast.
  2. Stappenplan voor de lasagne

    • Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
    • Verwijder het groene kroontje van de aardbei en snijd de aardbei in dunne gelijke plakjes.
    • Hak de gepelde amandelen in grove stukjes.
    • Splits de eitjes met de ei-splitser, zodat je een bakje eigeel en een bakje eiwit over houdt. Dit is de eerste keer best moeilijk dus laat je even helpen door een volwassene.
    • Vouw de vellen filodeeg uit. Snij de deegvellen in drie stroken van ca. 4 cm breed. Doop het kwastje in het eiwit en bestrijk hiermee de stroken deeg. Zo gaat het deeg goed plakken als je het dubbel vouwt.
    • Strooi wat gehakte amandeltjes op het deeg en besprenkel het met een klein beetje honing. Vouw de stroken dicht tot je een vierkant over houdt. Leg dit op de bakplaat met het bakpapier. Per portie heb je 3 vierkantjes nodig. Voor 4 personen heb je er in totaal dus 12 nodig.
    • Doe de bakplaat met de filodeegvierkantjes ca. 7 minuten in de oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  3. Stappenplan voor de vanillesaus

    • Doe de melk in een steelpan en zet deze op klein vuur.
    • Neem het halve vanillestokje dat nog over is, en schraap hieruit het vanillemerg. Doe dit merg in de melk en laat heel zachtjes koken gedurende 10 minuten. Let op dat de melk niet over kookt.
    • Eerder heb je drie eieren gesplitst. Doe hiervan de 2 eigelen in een mengkom en voeg er 2 eetlepels honing aan toe. Klop dit door tot een licht romige massa. Giet dit, al roerend, bij de melk. Blijf roeren! Langzaam wordt de saus dikker. Als de saus dik genoeg is, haal je hem van het vuur en laat je hem afkoelen.
  4. En nu gaan we het gerecht af maken…

    • Als de vierkantjes van deeg uit de oven afgekoeld zijn, kun je de lasagne gaan stapelen. Dit is de volgorde; eerst een krokant deegvierkantje, dan neem je de spuitzak en doet enkele strepen hangop precies op het vierkantje. Hierop verdeel je een gelijk laagje met plakjes aardbeien. Stapel hierop nog een keer deeg-hangop-aardbeienplakjes. Bovenop doe je vervolgens een toefje hangop uit de spuitzak. Hierop steek je nog enkele aardbeienplakjes rechtop. Het laatste deegvierkantje mag je er dan in stukjes tussen steken.
    • Dit taartje in het midden van het bord zetten en versieren met de vanillesaus en een muntblaadje.