Terug naar nieuws

Voedseltrends door de jaren heen: van AVG naar limelon (Door: Ilse van Lier)

Net zoals in de mode verandert ook ons eten, en onze eetgewoonten, voortdurend. Wat vandaag populair is, kan morgen alweer vergeten zijn (herinnert iemand zich de crompouce nog?). Het standaard AVG’tje is sinds kort niet meer de vaakst gegeten maaltijd onder Nederlanders, zo kopte de Volkskrant afgelopen winter. In plaats daarvan eten we nu vaker pasta – althans, dat is wat Volkskrant-lezers (over het algemeen stedelijke en hoger opgeleide mensen) aangeven. Welke veranderingen zien we door de jaren heen?

Voedseltrends door de jaren heen: van AVG naar limelon, 14 juli 2025

Gezondheid blijft belangrijk, maar met andere producten in de hoofdrol

Gezondheid is al decennialang een thema in voeding. Waar in de jaren ’50 yoghurt en levertraan als supergezond werden gepromoot, zijn dat nu chiazaad, boerenkool en blauwe bessen. Andere ‘superfoods’, maar met dezelfde achterliggende gedachte: eten wat ‘goed’ is*. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor plantaardige voeding (minder vlees) en minder bewerkt voedsel. Die trends worden deels gestuurd door sociale media (hallo influencers!) maar hebben ook wel degelijk een wetenschappelijke onderbouwing. 

* Uiteindelijk gaat het erom dat je hele eetpatroon in balans is, en daarom is het lastig om te zeggen dat een product op zichzelf gezond of juist ongezond is. Op sociale media struikel je over voedings‘adviezen’. Van sapkuren tot ‘verboden’ ontbijtjes; wat klopt er van deze informatie? En hoe onderscheid je nep van echt? Hier een paar vuistregels:

  1. Worden er betrouwbare bronnen gebruikt, of is het alleen ‘eigen ervaring’?
  2. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. 
  3. Wie verdient eraan? Wordt er iets verkocht? 
  4. Het perfecte voedingsmiddel bestaat niet: er is geen quick fix om ‘gezonder’ te worden. 
  5. Bangmakerij is geen goed advies 

Gemak: van zelf koken naar bezorgmaaltijden

Gemaksvoedsel nam halverwege de vorige eeuw een vlucht, toen vrouwen meer buitenshuis gingen werken. Vanaf dat moment kwamen de ‘pakjes en zakjes’, en later ook de kant-en-klaar maaltijden De laatste jaren zien we een tweedeling: enerzijds is er nóg meer gemak dankzij bezorgdiensten: in 2024 bestelde 40% van de Nederlanders online maaltijden. Anderzijds winnen maaltijdboxen aan populariteit. Ze maken het makkelijker om thuis een verse maaltijd op tafel te zetten, zonder daarvoor zelf boodschappen te hoeven doen.  

 

Internationalisering

Veel eten dat we nu als normaal beschouwen, ligt nog niet zo heel erg lang op ons bord. Hagelslag, waar we internationaal bekend om staan, werd pas in de jaren ’70 echt populair. Groenten als broccoli en courgette staan inmiddels standaard op het menu, maar maakten pas in de tweede helft van de vorige eeuw hun intrede in veel Nederlandse huishoudens. De vraag naar producten uit het buitenland is hoog, maar tegelijkertijd groeit het bewustzijn rondom de klimaatimpact van exotische producten. Dat leidt tot meer aandacht voor lokaal geproduceerd voedsel. 

Recent is er een nieuwe trend opgedoken: het combineren van op het eerste oog aparte combinaties. De crompouce is alweer passé, maar wie weet wordt de limelon – een kruising tussen limoen en meloen – wél een blijvertje? 

Achtergrondinformatie: Een korte voedselgeschiedenis van Nederland • Voedselgeschiedenis.nl

Kokkerelli Kids Community

Ook onze kids community denkt graag mee in het voedsel van de toekomst. Wij werken met onze kids community aan de ontwikkeling van gezonde voedingsproducten of voedingsconcepten. Bedrijven kunnen bij Kokkerelli een kidspanel afnemen, zoals een proefsessie, kooksessie, supermarktsafari of creatieve sessie.

Meer informatie

Voedseltrends door de jaren heen: van AVG naar limelon, 14 juli 2025
Placeholder image

Replaced

Replaced
sluitknop