Terug naar nieuws

Proeven vóór je geboorte

Door Ilse van Lier

De eerste 1000 dagen van het leven (vanaf de bevruchting tot ongeveer het tweede levensjaar) zijn essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Wat vaak onderbelicht blijft, is dat deze periode niet alleen belangrijk is voor fysieke groei en hersenontwikkeling, maar ook voor de vorming van smaakvoorkeuren. Ja, echt: baby’s beginnen al vóór de geboorte met het herkennen van smaken. 
 

 

Wat de moeder eet, beïnvloedt de samenstelling van het vruchtwater. Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap is het smaakvermogen van de foetus voldoende ontwikkeld om smaken in het vruchtwater waar te nemen. Onderzoek toont aan dat aroma’s van bijvoorbeeld knoflook, wortel en anijs via het vruchtwater worden opgenomen en door de foetus worden geproefd. 

Afbeelding: Links: foetus blootgesteld aan wortelextract. Rechts: foetus blootgesteld aan boerenkoolextract. Bron: Ustun et al. (2022).
 

Proeven vóór je geboorte, 30 september 2025

Baby’s van moeders die in de laatste maand van de zwangerschap ten minste vier keer per week knoflook aten, vonden de geur vlak na geboorte minder vies dan andere geuren. En wanneer moeders in het laatste trimester regelmatig wortelsap dronken, vonden hun baby’s 6 maanden na geboorte granen met wortelsmaak minder vies dan granen zonder die smaak. 


In 2022 gebruikten Engelse onderzoekers 4D-echo’s om de gezichtsuitdrukkingen van foetussen te observeren na blootstelling aan specifieke smaken. Bij moeders die wortelextract innamen, werd op de echo vaker een ‘lachend’ gezichtje gezien, terwijl bij een boerenkoolextract (met dus een bittere smaak) vaker een grimas werd gezien. Foetussen kunnen smaken dus niet alleen waarnemen, maar er ook al op reageren.


Hoewel smaakvoorkeuren zich blijven ontwikkelen na de geboorte, vormt het dieet van de moeder tijdens de zwangerschap al een eerste kennismaking met smaken. Een gevarieerd dieet kan het wennen aan nieuwe smaken makkelijker maken en mogelijk bijdragen aan een bredere smaakacceptatie op latere leeftijd. 
 

Bronnen


Schaal B., Marlier L., Soussignan R. (2000). Human foetuses learn odours from their pregnant mother’s diet. Chemical Senses, 25(6), 729–737. https://doi.org/10.1093/chemse/25.6.729

Mennella J. A., Jagnow C. P., Beauchamp G. K. (2001). Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics, 107(6), Article e88. https://doi.org/10.1542/peds.107.6.e88

Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. (2022). Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological Science, 33(10), 1651-1663. https://doi.org/10.1177/09567976221105460 
 

Placeholder image

Replaced

Replaced
sluitknop