Terug naar nieuws

Fibremaxxing: dé TikTok-hype van dit moment

Door Dr. Ilse van Lier

Eerder schreef ik al over voedingstrends: van de crompouce tot proteïnelimonades en van freakshakes tot limelon. Trends ontstaan vaak via social media; soms spontaan, soms aangejaard door een voedingsproducent of influencer. 

Vaak zijn trends slecht onderbouwd. Neem bijvoorbeeld eiwitten: ja, we hebben ze nodig, maar in Nederland hebben de meeste mensen géén tekort dankzij onze ruime inname van vleesproducten en zuivel. Tenzij je extreem veel sport, zijn extra eiwitten meestal overbodig. 

Maar deze zomer is er een trend overgewaaid vanuit de VS waar we wél blij mee mogen zijn: fibremaxxing. Oftewel: het maximaliseren van je vezelinname. En laat vezels nu net iets zijn waar we met z’n allen véél te weinig van binnenkrijgen!

 

Fibremaxxing: dé TikTok-hype van dit moment, 19 november 2025

First things first: wat zijn vezels en waarom zijn ze belangrijk?

Voedingsvezels zijn koolhydraten uit planten die in de darmen niet worden verteerd of opgenomen. Ze zitten vooral in groenten, fruit, volkorenproducten en noten. Ze zijn ruwweg op te delen in twee groepen: fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën en zijn daarmee meteen een voedingsbron voor deze bacteriën. Zo kunnen de bacteriën bepaalde stofjes produceren, die op hun beurt weer energie geven aan andere delen van het lichaam, zoals de cellen in de darmwand. 

Niet-fermenteerbare vezels worden niet gegeten door bacteriën of opgenomen in het lichaam. Deze vezels nemen in de dikke darm veel water op, waardoor ze uitzetten en zorgen voor een vol gevoel en meer volume bij de ontlasting. Dat draagt weer bij aan een goede stoelgang en minder snaaigedrag. 

Het belang van het eten van voldoende vezels is goed onderbouwd: een hogere vezelinname wordt in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2 en darmproblemen. Maar, net zoals met groente en fruit, ligt de gemiddelde inname van vezels onder Nederlanders nog ruim onder de aanbevolen hoeveelheid. Voor vrouwen is de richtlijn zo’n 30 gram per dag, voor mannen ligt dat een stukje hoger: 40 gram. De meeste vrouwen blijven echter steken op 18 gram, mannen op 22 gram. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk vezels toevoegt aan je dieet en daarmee je buik blij maakt? 

  • Vind je pasta lekker? Eet in plaats van de witte variant de bruine (volkoren) variant. Die bevat automatisch vezels. 
  • Dat geldt ook voor rijst: zilvervliesrijst heeft vezels, witte rijst niet!
  • Eet genoeg groente en fruit (richtlijn: 5 porties per dag, maar meer mag altijd!)
  • Eet elke dag een handje noten
  • Vergeet peulvruchten niet! Naast dat ze vezels bevatten, zijn ze ook nog eens harstikke duurzaam en goed inzetbaar als vleesvervanger. 

Zolang deze trend blijft bestaan, zijn de voedingswetenschappers onder ons tevreden. Vezels eten dus! Wel nog een paar side notes:

  • Vergeet niet voldoende vocht te drinken als je vezelinname verhoogt. Vezels houden vocht vast en te weinig drinken zorgt er juist voor dat de stoelgang mínder soepel gaat. 
  • Bouw rustig op! Je darmen hebben tijd nodig om aan vezels te wennen. Een te snelle opbouw kan juist voor een opgeblazen buik, buikpijn, of obstipatie zorgen. 
  • Let op dat bewerkte producten die ‘extra vezels’ bevatten niet automatisch gezonder zijn. Het kan een marketingtrucje zijn om jou dat product te laten kopen, maar vergeet niet ook naar de andere ingrediënten te kijken. Hoeveel suiker zit erin? En hoeveel zout? Het is verstandiger om vooral te kiezen voor onbewerkte vezelrijke voedingsmiddelen: groente, fruit en volkorenproducten dus! 


    Bron: Vezels | Voedingscentrum
Placeholder image

Replaced

Replaced
sluitknop