Lekker en gezond eten op school, voor en door kinderen

De wetenschappelijke bewijzen dat weinig kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit halen stapelen zich op. Een gezond eetpatroon is niet alleen belangrijk voor de gezondheid op jonge leeftijd, maar het speelt ook een rol in het voorkomen van bepaalde ziekten op latere leeftijd. Ongezonde eetgewoonten vergroten het risico op overgewicht en obesitas, wat op hun beurt samenhangt met verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker, maar ook op psychologische problemen. Kokkerelli wil een duurzame bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon van kinderen. Dit kan onder andere gedaan worden door het aanbieden van een lekkere en gezonde schoollunch, boordevol groenten. 

Onderzoek lekkere en gezonde schoollunch

De afgelopen periode heeft een onderzoek plaatsgevonden in samenwerking met Universiteit Maastricht. Tijdens dit onderzoek werd de lekkere en gezonde lunch bij een aantal basisscholen in Noord-Limburg getoetst. Kinderen kregen tijdens deze pilot 3 weken de lekkere en gezonde lunch op de basisschool met 200 gram groenten. Er is tijdens het onderzoek gekeken hoe de leerlingen, ouders en leerkrachten de lunches ervaren. Uit dit onderzoek zijn interessante inzichten gekomen die van meerwaarde zijn voor het leveren van een duurzame bijdrage aan een gezond eetpatroon van kinderen. De eerste fase van het onderzoek laat veel progressie zien voor de schoollunch. De resultaten uit deze fase worden gebruikt ter voorbereiding op de volgende fase van het onderzoek, waarin gekeken zal worden naar het mentale en fysieke welbevinden van kinderen in relatie met de lekkere en gezonde lunch.

 

De lekkere en gezonde lunch was héél erg lekker, ik had het niet verwacht.’

De mensen die het hebben gemaakt, hebben het goed gedaan.’

 

Eerste onderzoeksresultaten lekkere en gezonde schoollunch

  • 38% van de deelnemende kinderen eet nu meer groenten
  • 40% van de kinderen heeft nieuwe groenten geproefd; van deze kinderen wil 43% de groenten vaker eten
  • 42% van de kinderen lust nu groenten die ze eerst niet kenden

    Ouders gaven aan dat het gesprek met hun kind over groente verder ging aan de keukentafel, daarbij nam het bewustzijn over voeding van hun kind toe.

‘Mijn kind lust niet zoveel groente, maar tijdens de pilot van Kokkerelli eet ze steeds beter door herhaling. Ze vindt elke maaltijd nu zelfs lekker!’

 

Gevalideerde voedingseducatie

Een duurzame bijdrage leveren aan een gezond eetpatroon van kinderen kan het beste op een praktische en interactieve manier gedaan worden, door hen te leren over groenten en fruit, waar ook de leerstraten van Kokkerelli zich op focussen.  Naast de lekkere en gezonde lunch wordt dan ook gevalideerde voedingseducatie aangeboden. Met deze voedingseducatie leren kinderen over voeding in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan onderwerpen als het belang van groente en fruit, de schijf van vijf, voedselverspilling en de herkomst van voeding. Deze educatie wordt aangeboden in de vorm van leskaarten, die behandeld kunnen worden voor of tijdens de lunchpauze. Een leskaart neemt gemiddeld 2 tot 5 minuten in beslag. 

Kokkerelli streeft er uiteindelijk naar een lekkere en gezonde lunch de standaard te laten zijn in heel Nederland.

 

Het onderzoek naar de lekkere en gezonde schoollunch wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid.

Daarnaast had dit onderzoek niet tot stand kunnen komen zonder de steun van JOGG en Gezonde Basisschool van de toekomst / LiFi en de projectpartners Universiteit Maastricht en Brightlands Campus Greenport Venlo.

Stel je vraag aan kokkerelli!