15/10/19

Mam, pap....wij willen gezond en lekker eten!

“Eerst je bord leeg eten voor je een toetje mag” of “Eerst iets hartigs en dan pas iets zoets”.
Als ouder ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind. Hier hoort onder andere het eetpatroon bij. Beloon je je kinderen als ze de groentes opeten? Of laat je ze zelf bepalen wat en hoeveel ze eten? Maar wat betekend gezond voor je kind eigenlijk?

Goed eten en drinken is belangrijk voor een kind in de groei, zo krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen binnen. Maar wat kun je als ouder doen om je kind zo gezond mogelijk te laten eten? Wat als je bijvoorbeeld te maken hebt met een lastige eter? Een voorbeeld is om te eten volgens de Schijf van Vijf. Maar de leukste oplossing is natuurlijk om samen met je kind(eren) te koken! Samen een, gezond, recept te bedenken, een boodschappenlijstje maken, koken en het op te dienen. Dit kan op jonge leeftijd al, want ook de makkelijke en minder gevaarlijke handelingen, vinden de meeste kinderen erg leuk. Kinderen betrekken bij de bereiding van een maaltijd zorgt voor enthousiasme en bewustwording van wat er gemaakt wordt.

Maar hoe doe je dit met een moeilijke eter? Een voordeel van samen koken is dat kinderen die meehelpen in de keuken, het gerecht ook sneller zullen proeven! Ze hebben dit tenslotte zelf gemaakt en zijn trots op het resultaat dat ze hebben neergezet. Lusten ze een bepaald product niet? Probeer dit dan in kleine stapjes toe te voegen in een gerecht. Of maak het bijvoorbeeld op een andere manier klaar, met bijvoorbeeld een product dat ze juist heel graag eten. Een saus of ander soort bereidingswijze kan wonderen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een soep of ovenschotel waar een product in verwerkt is.

Laat kinderen actief meedenken en meehelpen in de bereiding van een maaltijd. Wanneer ze enthousiast worden over het bereiden van een gezond recept, eten ze het vaak met plezier op. Dit levert een win-win situatie op, een gezellige tijd met je kind en een gezonde maaltijd in jullie buik!

Stuur ons jullie ervaringen en eventuele tips (info@kokkerelli.nl)