20-12-18

In de hoofdrol: Annette Hermans


Annette Hermans is mede eigenaresse van kwekerij Hermans Walter. Zij telen al vanaf 1983 oranje paprika’s en zijn gevestigd in Sevenum. Annette en haar man zijn kwekers vanaf het eerste Kokkerelli uur, hun inzet wordt vanaf de start dan ook enorm gewaardeerd. Wij mochten bij dit mooie bedrijf aanschuiven om een aantal vragen aan Annette te stellen. Zie hier het resultaat:


Hoe ziet een tour bij Hermans Walter eruit?

Wanneer bij ons een tour plaatsvindt, verwelkomen wij onze kleine gasten buiten. Binnen krijgen zij alles te horen over wat er die ochtend gaat gebeuren. De groep wordt in twee groepen verdeeld. Ze mogen geen telefoons mee naar binnen nemen zodat ze geconcentreerd luisteren en niet afgeleid worden. Eén groep gaat de kas in, de andere groep gaat mee naar de loods. In de kas wordt het hele verhaal van zaadje tot oranje paprika laten zien en verteld. Hierbij vertellen we bijvoorbeeld over de gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt. Wij noemen deze middelen gewasbeschermingsmiddelen en geen bestrijdingsmiddelen! De beestjes helpen juist de oranje paprika’s te beschermen. In de loods wordt het gehele verwerkingsprogramma van de paprika laten zien, we eindigen met een heerlijke oranje paprika-proeverij. In de kas snijden we de oranje paprika’s vers af en mogen de kinderen lekker proeven.

 

Wat maakt het meedoen aan een Kokkerelli tour zo leuk?

Wij doen al mee vanaf de start van Kokkerelli. Al vanaf de eerste dag komen kinderen bij ons voor de Kokkerelli tours. Wij vinden het leuk en belangrijk om het groeiproces voor de kinderen visueel te maken. Wij laten ze bijvoorbeeld zien hoe groot het verschil is in hoeveel water die een plant nodig heeft in de zomer en in de winter. Met loepjes kunnen de kinderen zelf de plant, de beestjes en oranje paprika’s ontdekken. Eerder dit interview noemde ik de kinderen kleine gasten, de kinderen zijn voor ons ook gasten! Ze zijn eerlijk en recht door zee. Ze zijn open en enthousiast, dit maakt een tour voor ons super leuk!

 

Hoe denkt Annette door middel van deze tour bij te dragen aan een gezonder eetpatroon bij kinderen?

Tijdens een Kokkerelli tour zien onze kleine gasten de totale beleving binnen het bedrijf. Ze zien daadwerkelijk het proces van zaadje tot eindproduct. In de winkel zien zij enkel het eindproduct. Ze hebben verder geen idee waar dit product vandaan komt of hoe het groeit.

Verder doen wij aan gezonde sponsoring bij verschillende jeugdactiviteiten. Wij sponsoren bijvoorbeeld Kindervakantiewerk, de voetbalweek, koningsdag en het kamp van groep 8 met onze oranje paprika’s.

 

Wat betekent Kokkerelli voor Annette

Kokkerelli betekent voor ons een mooie samenwerking. Door middel van de Kokkerelli tours kunnen we Kokkerelli en de oranje paprika naam geven. Wij proberen kinderen juist in contact te krijgen met groente, zij zijn nog niet beïnvloed. Het speelse hieraan is juist zo leuk.

  

Waarom is de oranje paprika een echte Kokkerelli groente en waarom is het zo belangrijk dat we hier een lesprogramma/ leerstraat van gemaakt hebben?

Het is mooi om de kleine gasten te kunnen laten zien dat er meer kleuren paprika zijn, de oranje paprika is (nog) niet zo bekend. Wij noemen het eigenlijk altijd het fruit onder de groente. In een oranje paprika zit namelijk drie keer zoveel vitamine C dan in een sinaasappel! Oranje paprika is ook nog eens super goed voor de ogen, dit komt door het stofje zeaxanthine. Een oranje paprika bevat wel 3 mg zeaxanthine, de andere kleuren maar 0,3 mg.

De oranje paprika is ook heerlijk om te snacken. Vers zijn ze super knapperig. Wist je dat je ze ook vers bij ons uit de automaat kunt halen? De kleur spreekt kinderen aan en je kunt er mee variëren van bijvoorbeeld paprikasoep tot pizza. Dit is ook nog eens leuk om te maken!

Goed om nog even te vermelden is dat Frank de nieuwe eigenaar is van Kwekerij Hermans-Walter BV. Hij neemt het bedrijf over en zal ook zeker doorgaan met de Kokkerelli tours! Frank heeft zelf kinderen en vindt de tours net zo belangrijk als wij.